نحوه ورود به سیف مود ویندوز 8 و 7 و XP
آموزش وارد شدن و بوت کردن ویندوز در حالت سیف مد یا سیف مود (Safe mode) در همه ویندوزها (8.1 و 8 و 7 و XP) به منظور اشکال یابی و تعمیر ویندوز و نرم افزارهای آن.
مختصری درباره Safe mode
سیف مد یا سیف مود (Safe mode) حالتی از بوت شدن سیستم عامل ها (از جمله ویندوز، لینوکس (و توزیعهای آن از جمله اندروید) و Mac OS X) است که در آن تنها فایلها و درایورهایی که برای بالا آمدن ویندوز ضروری است اجرا میشود. در این حالت دیگر از نرم افزارها و بد افزارهایی که هنگام بالا آمدن ویندوز در حالت عادی شروع به کار میکنند خبری نخواهد بود و یک ویندوز پایهای در حالت امن در دست خواهید داشت.
از این قابلیت میتوان برای تعمیر ویندوز و تغییر دادن تنظیمات ضروری آن و سایر برنامهها، حذف کردن بدافزارهایی که مانع عملکرد کاربر میشوند و ... استفاده کرد. برای مثال ویروسی که مانع اجرا و عملکرد آنتی ویروس شما میشود را میتوان در حالت سیف مود از بین برد. یعنی با بوت کردن در این حالت، ویروس دیگر اجرا نخواهد شد (چون جزو اجزای اصلی ویندوز نیست!) و به این ترتیب میتوان آنتی ویروس را اجرا کرده و اقدام به حذف کردن بدافزار نمود.
توضیحات بیشتر را میتوانید در پست "سیف مود چیست؟" بخوانید.
نحوه ورود به حالت Safe mode در ویندوز
برای وارد شدن به حالت سیف مود ویندوز راههای گوناگونی وجود دارد که با توجه به اهمیت آنها اولویت بندی شده است:
روش اول: کلید F8 (برای همه نسخههای ویندوز)
برای استفاده از این روش ابتدا کامپیوتر خود را ریستارت کنید. به محض این که کامپیوتر شما پس از خاموش شدن روشن شد، کلید F8 (یا Shift + F8) را پشت سر هم فشار دهید تا زمانی که با صفحه زیر مواجه شوید:
در این صفحه طبق نیاز خود یکی از گزینههای زیر را با استفاده از کلیدهای جهت دار انتخاب کرده و ENTER را از روی صفحه کلید فشار دهید:
- Safe Mode: حالت عادی سیف مود که در این حالت علاوه بر فایلها و درایورهای مورد نیاز ویندوز، رابط گرافیکی آن نیز در اختیار کاربر خواهد بود.
- Safe Mode with Networking: علاوه بر خواص گزینه Safe Mode در این حالت درایورهای مربوط به شبکه نیز اجرا خواهند شد که به این ترتیب میتوانید به یک شبکه یا اینترنت وصل شوید. (گزینه پیشنهادی)
- Safe Mode with Command Prompt: این گزینه نیز همانند Safe Mode است با این استثناء که دیگر رابط گرافیکی ویندوز وجود نخواهد داشت و همه دستورات باید در خط فرمان (CMD) نوشته و اجرا شوند.
پس از انتخاب گزینه مورد نظر شما وارد حالت سیف مود ویندوز خواهید شد. استفاده از کلید F8 برای ورود به حالت سیف مود بهترین گزینه است و بخصوص زمانی کاربردی است که شما به رابط گرافیکی ویندوز دسترسی ندارید تا روشهای دیگر را پیاده کنید. همچنین این روش برای نسخههای مختلف ویندوز مثل XP و Vista و 8 و ... ثابت است.
تنها ایرادی که این روش دارد این است که در ویندوزهای 8 و 8.1 به دلیل این که سرعت بوت شدن بسیار سریع است، فرصت چک کردن کلید فشرده شده توسط کاربر بعضاً وجود نخواهد داشت. بنابراین اگر از دیسکهای حالت جامد (SSD) بجای هارد دیسک استفاده میکنید و بخصوص اگر بایوس UEFI داشته باشید، ممکن است این روش موثر نباشد.
روش دوم: تنظیمات MSConfig (برای ویندوز 7 و 8 و 8.1)
با استفاده از دیالوگ MSConfig میتوان تنظیمات مربوط به نحوه راه اندازی ویندوز، استارت آپها و سرویسها را تغییر داد. به این منظور:
ابتدا دیالوگ RUN را اجرا کنید (نحوه اجرا | کلیدهای WinKey + R) سپس دستور msconfig را نوشته و OK را بزنید.
حال برنامه msconfig () اجرا خواهد شد. به تب Boot رفته و تیک گزینه Safe boot را بزنید. با توجه به نیاز خود یکی از گزینههای زیر را انتخاب کرده و OK را بزنید:
- Minimal: این گزینه فایلهای ابتدایی مورد نیاز ویندوز + رابط گرافیکی آن را برای کاربر راه اندازی خواهد کرد.
- Alternate shell: این گزینه مثل Minimal است با این تفاوت که رابط گرافیکیای وجود نداشته و همه دستورات باید از طریق خط فرمان ویندوز (CMD) اجرا شوند.
- Active Directory repair: تعمیر کردن دیتابیس اکتیو دایرکتوری برای ویندوز دامینها.
- Network: علاوه بر همه خصوصیات حالت Minimal امکان اتصال به شبکه یا اینترنت را نیز دارد.(گزینه پیشنهادی)
روش دوم: تنظیمات MSConfig (برای ویندوز XP)
مانند بخش قبلی ("روش دوم: تنظیمات MSConfig (برای ویندوز 7 و 8 و 8.1)") برنامه msconfig را اجرا کنید. در ویندوز XP پنجره برنامه مشابه تصویر زیر است.
به تب BOOT.INI بروید و تیک گزینه /SAFEBOOT را بزنید. سپس یکی از گزینههای زیر را طبق نیاز خود انتخاب کنید:
- MINIMAL: این گزینه فایلهای ابتدایی مورد نیاز ویندوز + رابط گرافیکی آن را برای کاربر راه اندازی خواهد کرد.
- MINIMAL - ALTERNATESHELL: این گزینه مثل Minimal است با این تفاوت که رابط گرافیکیای وجود نداشته و همه دستورات باید از طریق خط فرمان ویندوز (CMD) اجرا شوند.
- DSREPAIR: تعمیر کردن دایرکتوری سرویس در ویندوز دامینها.
- NETWORK: علاوه بر همه خصوصیات حالت Minimal امکان اتصال به شبکه یا اینترنت را نیز دارد.(گزینه پیشنهادی)
گزینههای اختیاری MSConfig:
- با فعال بودن گزینه /NOGUIBOOT یا No GUI Boot درایور ویدئو بارگذاری نخواهد شد. به این ترتیب هیچ تصویری بر روی مانیتور مشاهده نخواهید کرد.
- با فعال بودن /BOOTLOG یا Boot log همه پروسه راه اندازی ویندوز ثبت و برای اشکال یابی دقیق تر نگه داری خواهد شد. این گزینه برای کاربران حرفهای کاربرد دارد.
- گزینه /BASEVIDEO یا Base video به معنی این است که درایور استاندارد و عمومی ویدئو (VGA) بجای درایور کنونی نصب شده لود خواهد شد.
- با فعال بودن گزینه /SOS یا OS boot information درایورهایی که ویندوز آنها را بارگذاری میکند، هنگام بوت نشان داده خواهد شد. به این ترتیب میتوان مشکلات مربوط به درایورها را شناسایی کرد.
توجه: در حالت Network تنظیمات عمومی TCP/IP بجای پیکربندیهای معمولی برای شبکه بارگذاری خواهند شد.
روش سوم: درایو ریکاوری (برای ویندوزهاث 8 و 8.1)
همانطور که گفته شد روش Shift + F8 به دلیل بالا بودن سرعت بوت ویندوز 8 و 8.1 ممکن است موثر نباشد. از طرفی استفاده از msconfig نیز نیاز به راه انداختن ویندوز به صورت عادی دارد و ممکن است بدافزارها از اجرای این برنامه جلوگیری کنند.
یکی از روشهای دیگر برای ویندوز 8 و 8.1 این است که از ریکاوری درایو USB استفاده کرد. به این منظور در ویندوز 8 یا 8.1 کلید ویندوز را از روی کیبورد فشار داده و عبارت create a recovery drive را تایپ کرده و برنامه را باز کنید. مهم نیست ویندوزی که با آن ریکاوری درایو را میسازید برای شما باشد یا ویندوز یک نفر دیگر. سپس با استفاده از این برنامه بر روی یکی از درایوهای فلش USB خود ریکاوری درایو را نصب کنید.
از طریق بایوس اولویت بوت شدن را به درایو USB تغییر داده سپس با استفاده از آن بوت کنید یا با کلید میانبری که برای هر بایوسی متفاوت است به منوی گزینههای بوت رفته و از طریق USB سیستم را راه اندازی کنید. پس از بوت شدن سیستم عامل لایو ریکاوری که ساخته بودیم، با صفحه تحت عنوان Choose your keyboard layout مواجه خواهید شد. در این صفحه کیبورد خود را انتخاب کنید. گزینه American Eastern یا United Kingdom پیشنهاد میشود.
در مرحله بعد و صفحهای با عنوان Choose an option گزینه Troubleshoot را انتخاب کنید. در مرحله بعد Advanced options و در مرحله پس از آن Startup Settings را انتخاب کنید. متنی برای تایید نشان داده خواهد شد که پس از تایید باید بر روی Restart کلیک کنید.
حال که سیستم ریستارت شد، شما صفحهای منظم تر مشابه صفحه Advanced Boot Option "روش اول" مواجه خواهید شد. در این صفحه شماره یکی از گزینههای زیر را انتخاب کنید:
- Safe Mode: حالت عادی سیف مود که در این حالت علاوه بر فایلها و درایورهای مورد نیاز ویندوز، رابط گرافیکی آن نیز در اختیار کاربر خواهد بود - گزینه 4.
- Safe Mode with Networking: علاوه بر خواص گزینه Safe Mode در این حالت درایورهای مربوط به شبکه نیز اجرا خواهند شد که به این ترتیب میتوانید به یک شبکه یا اینترنت وصل شوید - گزینه 5. (گزینه پیشنهادی)
- Safe Mode with Command Prompt: این گزینه نیز همانند Safe Mode است با این استثناء که دیگر رابط گرافیکی ویندوز وجود نخواهد داشت و همه دستورات باید در خط فرمان (CMD) نوشته و اجرا شوند - گزینه 6.
دیدگاه ها بسته شده است.